måndag 18 april 2011

Verklighetsiakttagelse

Dagens intressanta iakttagelse av verkligheten hände i labbet. Det hade tydligen vart en inspektion från de som är ansvariga för labben efter en olycka i labbet brevid vårt.

Det är nämligen så att alla uttag i labben sitter på 16 amperes säkringar. Jättebra eftersom vi har extremt mycket utrustning som behöver el. Det räcker ju inte liksom att bara byta säkringar för att ett elsystem ska klara högre ström, utan man måste ju anpassa kablage och liknande så att det klarar det och inte blir för varmt och börjar brinna eller så. Vilket det tydligen hade gjort i grannlabbet. För visst, uttagen och kablaget från dem är anpassade för 16 ampere. Men våra grendosor är det inte. De är vanliga hemmadosor för 10 ampere.

Kan ju verka korkat av oss kan tänkas, att vi stoppar in dem och i med en massa utrustning och så blir det varmt som fan och börjar brinna eftersom säkringen ligger och tänker "jag klarar 16 ampere, det här är inte 16, en bit över 10 men ingen fara, jag är fräck". (inte så svårt om du kopplar två tre grendosor i serie och lastar dem max...)

Men. Vart har vi fått dem från då? Jo, från samma labnissar som nu kommer och ylar. Vi köper inte in sådan utrustning själva utan den kommer från dem. Så nu gnäller de på oss för nåt som de gjort fel och hoppas att vi inte ska tänka på det.

I tysthet byts alla grendosor nu ut mot sådana som innehåller en 10amperes säkring så vi inte överbelastar grenuttagen.

Spännande. Minst sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar